België veroordeeld voor inmenging in Moslimexecutieve, Van Quickenborne in beroep: ‘Gekonkel en geknoei aanpakken’

la rédcation

Terwijl minister van Justitie Van Quickenborne (Open Vld) wilde optreden tegen Marokkaanse inmenging bij in de Grote Moskee, is hij daar nu zelf voor veroordeeld. De Brusselse rechtbank kent een schadevergoeding toe aan Salah Echallaoui, die omwille van de aantijgingen opstapte bij de Moslimexecutieve.

De Brusselse rechtbank van eerste aanleg veroordeelt de Belgische staat, vertegenwoordigd door minister van Justitie Vincent Van Quickenborne, voor het tot ontslag dwingen van Salah Echallaoui als vicevoorzitter van de Moslimexecutieve (EMB). Dat meldt Le Soir en blijkt ook uit het vonnis dat Akhbarona Aljalia kon inkijken. De Belgische staat moet Echallaoui 5.000 euro schadevergoeding.

Van Quickenborne had in 2020 gecommuniceerd over een rapport van de staatsveiligheid dat sprak over Marokkaanse inmenging in de Grote Moskee. Hij noemde Echallaoui niet bij naam, maar door te zeggen dat het over een bestuurder ging, door de context en door hardnekkige geruchten was vrij snel duidelijk over wie het ging.

Van Quickenborne riep de EMB ook op om schoon schip te maken in alle organen. Dat volstond volgens de rechtbank om Echallaoui tot ontslag te dwingen. Van Quickenbornes uitspraken waren in strijd met de neutraliteit van de staat, oordeelt de rechtbank, en te weinig onderbouwd.

EMB-voorzitter Mehmet Üstün zegt nu dat Echallaoui zelf moet beslissen over een terugkeer. “De minister kon hem forceren tot ontslag, maar wij kunnen hem niet forceren om terug te keren”, zegt Üstün. Echallaoui zelf is niet bereikbaar.

Het kabinet van Van Quickenborne laat weten dat de minister in beroep gaat: “De minister heeft van meet af aan de problemen met en bij de Moslimexecutieve duidelijk benoemd en uitgesproken: over het administratief wanbeheer en de buitenlandse inmenging. In het belang van de moslimgemeenschap in ons land zullen we die klare taal blijven spreken en het gekonkel en geknoei aanpakken.”

اترك رد

%d مدونون معجبون بهذه: