Begraafplaats in Vilvoorde krijgt perceel voor moslims: “Veel vraag naar bij derde generatie”

VRT

De stad Vilvoorde gaat een stuk van haar begraafplaats in deelgemeente Koningslo voorzien voor moslims. Dat perceel kan voldoen aan de noden van een typische islamitische begraafplaats. “Vooral bij de derde generatie gelovigen, is de vraag groot”, zegt schepen voor Openbare werken en Burgerzaken, Katrien Vaes (Open VLD) . 

Meer en meer Vilvoordse moslims willen zich laten begraven in hun thuisstad. De oudere generatie laat zich vaak nog repatriëren naar het thuisland zoals Marokko of Turkije. Maar de jonge Vilvoordenaren verkiezen hun eigen stad. Dat merkt ook de schepen schepen voor Gelijke kansen, Fatima Lamarti (Vooruit). “Het huidige stadsbestuur gaat ervan uit dat ieder mens het recht heeft op een waardige afscheid. Steeds meer mensen willen ook graag dichter bij hun woonst begraven worden. De nood is het hoogst bij de derde generatie moslims wiens leven zich hier volledig afspeelt.”

Na grondige gesprekken met de Marokkaanse en Turkse moskee in Vilvoorde, besloot de stad om een perk te voorzien op de begraafplaats van deelgemeente Koningslo. 

Naar het oosten gericht

Op de begraafplaats van Koningslo is er nog een perceel waarop een specifiek oosters perk kan ingericht worden, vertelt de stad. Moslims kunnen daar worden begraven met het gezicht naar het oosten gekeerd, naar de heilige stad Mekka. Dat is een voorwaarde om op islamitische wijze begraven te worden.  Voor het overige geldt de bestaande reglementering. Het gaat om een betalende grafconcessie van 15 jaar die kan worden vernieuwd. Inwoners uit Vilvoorde krijgen een voordeliger tarief dan mensen van buiten de stad.

اترك رد

%d مدونون معجبون بهذه: