Macron: “Franse winkels mogen vanaf zaterdag heropenen”

Frankrijk gaat de strenge coronamaatregelen wat versoepelen. De winkels mogen vanaf zaterdag weer open, kondigde de Franse president Emmanuel Macron vanavond aan in een tv-toespraak.
Het land is over de piek van de tweede coronagolf heen, aldus het staatshoofd. Het aantal nieuwe besmettingen daalt snel. Volgens de president is het ergste vermeden, maar moet een derde golf worden voorkomen.

De president bood de mensen richting feestdagen een perspectief. Kerstmis kan met de familie worden gevierd, aldus Macron. Maar niet te veel mensen aan tafel, waarschuwde hij. Grote bijeenkomsten blijven sowieso verboden.

Er wordt niet onmiddellijk teruggeschakeld naar de toestand van voor de laatste lockdown die eind oktober werd opgelegd. Dat is op zijn vroegst op 15 december mogelijk, maar alleen als het aantal besmettingen per dag daalt tot rond de 5.000, aldus Macron. De nationale lockdown zou dan vervangen worden door een avondklok. Die zou ingaan vanaf 21 uur en duren tot 7 uur. Enkel op de feestavonden 24 en 31 december zou dat niet gelden.

Winkels kunnen vanaf zaterdag weer open, net als bioscopen en theaterzalen.  De horeca zal geduld moeten oefenen tot 20 januari. Als de situatie het toelaat mogen tegen dan opnieuw de cafés en restaurants hun deuren openen voor klanten. De Franse middelbare scholen gaan vanaf 20 januari volledig open, met alle leerlingen, als het aantal dagelijkse besmettingen door Covid-19 onder de 5.000 blijft.

Volgens de autoriteiten zijn inmiddels ruim 50.000 sterfgevallen in het land te wijten aan het coronavirus. De meeste patiënten die bezweken waren erg oud en in slechte gezondheid voor ze het virus opliepen.

اترك رد

%d مدونون معجبون بهذه: